Det är många som dagdrömmer om att de står på scenen och spelar när de hör en viss låt: händerna dansar över gitarrsträngarna eller så är man en levande trummaskin. När man sedan öppnar ögonen är man inte på en scen, utan hemma. Det är många som drömmer om en musikkarriär, det är också många som spelar ett instrument, men inte lika många som faktiskt spelar i ett band. Tänk att få se sitt namn på affischer, på nätet eller på ett iphone x skal, att mobilen ringer och en manager berättar om spelningar världen över. Men, de flesta som spelar tillsammans med andra kommer ju inte bli stjärnor med spelningar i London, men det roliga med att spela musik är faktiskt inte att bli världskänd – utan själva spelandet och gemenskapen. Även på mindre ställen söker man band som kan spela när det händer något speciellt, t.ex. årlig marknad, musikkväll eller ett sportevenemang. Oavsett musiksmak så har levande musik en nerv och fysisk puls, som aldrig musik genom en mobil eller dator kan förmedla.
Hur startar man då ett band? Om du är ringrostig på ditt instrument kan det vara klokt att träna varje dag en tid för att ditt musikaliska muskelminne ska byggas upp. Det finns många bra youtube tutorials att titta på, men det bästa är ändå att också ta några musiklektioner – väl värda kronor. Om du tar musiklektioner kommer du också i kontakt med en annan musiker och för att starta band och få spelningar är kontakter viktiga och helt nödvändiga.
När du känner dig redo med ditt instrument är det dags att börja tänka igenom bandet. Bor du i en stor stad finns det garanterat likasinnade, på samma musikaliska nivå och med liknande musiksmak. Bor du däremot på en mindre ort måste du vara mer öppen för nivå och musiksmak. I båda fallen måste du ändå gå tillväga på samma sätt: sätt upp lappar vid musikskolor, kafén och bibliotek – helt oglamoröst, men det är så många band har startat. Självklart ska du också använda sociala medier: twitter, Facebook, bloggen etc. Gå med i ett musikform.
Det är ganska bra om ni har gott om tid första gången ni träffas. Möts hemma hos någon eller i en lokal där ni kan spela. Ät gott, lira och lär känna varandra. Besluta om ett par låtar som ni alla ska träna in till nästa gång. Det är bättre att ha tre låtar, än bara en låt. Om ni har flera låter så kommer bandmedlemmarnas olika förmågor höras bättre. I vissa låtar får basen en tydlig roll, i en annan låt är det sången som bär framåt och i en tredje är det ett saxofonsolo som gör att allt lyfter.
Kategorier och taggar
In Frågor om musik