Mixa musik – lyssna i olika typer av enheter

Mixa musik – lyssna i olika typer av enheter Image

Mixa musik – lyssna i olika typer av enheter

Om du har erfarenhet av att spela in och mixa musik har du förmodligen varit med om någonting som liknar följande scenario. Du har spelat in en låt. Alla instrumenten låter som de ska, de är väl inspelade. Därefter sätter du igång med att mixa ihop allting, du ställer balansen för alla instrumenten mot varandra. Du använder dina studiomonitorer och ett par transparenta hörlurar. Du får det att låta kanon. Sedan mixar du ihop låten till en ljudfil och lägger in den på mobiltelefonen. Dags att lyssna på låten med dina mobillurar eller i bilen. Nu låter det inte alls lika bra. Allting känns ”off”.

Att du testar hur din musik låter i olika slags enheter i samband med mixningen är väldigt viktigt. Det kan skilja väldigt mycket. Studiogrejer är, som jag nämnde tidigare, oftast transparenta. Det vill säga, de har en platt frekvenskurva. Det gäller inte för hörlurar som säljs till vanliga konsumenter, de har ofta boostad bas eller andra egenskaper som förvränger ljudbilden på olika sätt. Ett tips är att du själv investerar i olika slags hörlurar och högtalare, till exempel hos teknikprylar som säljer mobillurar och annan högtalarutrustning. Förslagsvis lurar och högtalare som är väldigt populära, det vill säga sådana som många har. Att testa hur dina mixar låter i de olika alternativen bör sen vara en naturlig del av din mixningsrutin. Du ska dock komma ihåg att du kommer få göra avkall på eventuell perfektionism. Du kommer aldrig kunna få dina mixar att låta perfekta i alla typer av enheter. Försök uppnå en balans där de låter så bra som möjligt i så många olika sammanhang som möjligt.

FÖRFATTARE | moa Comments | Kommentarer inaktiverade för Mixa musik – lyssna i olika typer av enheter DATUM | augusti 26, 2020

Kategorier och taggar

lovebond-lite