Välj rätt musik till begravningen

Välj rätt musik till begravningen Image

Välj rätt musik till begravningen

Musik till en begravning ger generellt en stämningsfull och fin stämning. Ibland har den avlidna skrivit ned musikpreferenser till sin begravning, men i många fall är det inte så. Det finns hjälp och tips att få kring musiken vid sådana situationer.

Musik som den avlidna brukade lyssna på

Ett vanligt tips är att utgå från musik som den avlidna själv tyckte om, om den informationen finns tillgänglig. Sedan är det skillnad på om det är en kyrklig eller borgerlig begravning. Hårdrock och tysk techno kanske inte lämpar sig så bra i kyrkan, men vid borgerliga begravningar kan man i princip ta vilka låtar som helst, så länge de har en koppling till personen. Enklast är att stämma av med prästen och begravningsbyrån gällande de personliga musikvalen när det kommer till kyrkliga begravningar.

Fråga begravningsbyrån om råd

Om du är osäker på vilken musik du ska använda till begravningen så brukar seriösa begravningsbyråer som Lova begravning kunna hjälpa till. De har lång erfarenhet av vad som passar och vad som brukar skapa en fin och minnesvärd upplevelse. På Lova begravning kan du få råd via telefon, personligt möte eller chatt. På så sätt kan du välja det kommunikationssätt som innebär minst stress för dig och som lämpar sig bäst utifrån din situation.

Psalmer och vanliga låtar

Vid gudstjänster är det ett färdigt schema med psalmer som väljs ut av prästen. Du kan så klart lämna inspel om det är en psalm du tror skulle passa bra, eller som du vet att den avlidna tyckte om. Vanliga psalmer vid begravningar är Härlig är jorden, Nu vilar ett hjärta, Blott en dag, Tryggare kan ingen vara och Bred dina vida vingar.

Låtar som är populära på svenska begravningar är till exempel Tröstevisa av Benny Andersson, Gammal fäbodpsalm av Oskar Lindberg och Öppna landskap av Ulf Lundell. Ta kontakt med Lova begravning eller en annan begravningsbyrå för mer råd.

FÖRFATTARE | moa Comments | Kommentarer inaktiverade för Välj rätt musik till begravningen DATUM | december 16, 2022

Kategorier och taggar

lovebond-lite