Börja spela ett instrument!

Börja spela ett instrument! Image

Börja spela ett instrument!

Tänk dig att du hör en bra låt på nätet eller i en film och sedan bara kan sätta dig vid pianot eller med gitarren och spela. Du har kanske gått på musikskola men sedan lagt instrumentet på hyllan. Eller så började du aldrig att spela. Oavsett din bakgrund kan alla lära sig att spela ett instrument, särskilt med alla digitala hjälpmedel som finns idag.

Att välja instrument

Först och främst ska du utgå från din känsla. Oavsett hur lätt ett instrument är att spela på eller om du har ett som står och dammar hemma så måste du vilja spela. Det finns självklart lättare och svårare instrument att lära sig, bl.a. beroende på om man själv måste skapa ljudet, som vid en trumpet eller fagott, eller om det räcker att trycka på en tangent som vid ett piano eller en keyboard.

Det är klokare att börja med ett lite lättare instrument och sedan avancera till det instrument som man egentligen vill spela. Två blåsinstrument som anses svåra men väldigt vackra är fagott och oboe. I det fallet kan du börja med att spela klarinett för att sedan gå vidare. Att börja med ett instrument som du knappt kommer kunna få ett bra ljud i från början kan lätt göra att du ger upp. Ett annat exempel är saxofon: det är lättare att spela på en altsaxofon än på en sopransaxofon vilket gör en altsaxofon till ett bättre introduktionsinstrument i saxofonfamiljen.

Två vanliga instrument är piano och gitarr. Det finns många olika sätt att spela piano på: klassiskt, ackordspel, kombinera noter och ackord som i jazz, boogey woogie etc. Det som är lätt med ett piano är att man får rätt ljud på en gång.

Gitarr är också ett bra första instrument som du kan växa med hela livet. Om man spelar gitarr kan man också lätt ta den med och spela på en fest eller när någon fyller år. Eller bara sätta sig någonstans en regnig dag och bjuda folk på musik medan de går förbi med sina paraplyn med tryck i ena handen och en mugg med latte i den andra. Det som också är bra med gitarr är att flera kan spela instrumentet samtidigt: det är enkelt att hitta en grupp likasinnade musiker, träffas med gitarrerna och spela.

Att lära sig spela

Det finns många tutorials på youtube men självklart bäst, och roligast är att ta lektioner. Det finns också musiklektioner online och vissa är riktigt bra. Musiklektion på nätet kan vara ett mer ekonomiskt alternativ i långa loppet och ger också möjlighet att testa och utveckla olika stilar. Musiklektionerna med en personlig lärare är dock det bästa. Det är förvisso ganska dyrt men det kan vara klokt att ta lektioner i början för att få en bra start. Förutom själva lektionerna innebär det också en möjlighet att få kontakt med andra musikintresserade. Det är roligt att spela och de flesta som spelar spenderar timmar med att för eget nöjes skull bara träna hemma. Men det är även något särskilt att träna in en låt och spela med andra.

FÖRFATTARE | moa Comments | Kommentarer inaktiverade för Börja spela ett instrument! DATUM | november 13, 2018

Kategorier och taggar

lovebond-lite