Hur gör man för att börja spela ett musikinstrument och vilka fördelar finns det?

    Hem  /  Frågor om musik  /  Hur gör man för att börja spela ett musikinstrument och vilka fördelar finns det?

Hur gör man för att börja spela ett musikinstrument och vilka fördelar finns det? Image

Hur gör man för att börja spela ett musikinstrument och vilka fördelar finns det?

De mest populära instrumenten som de flesta väljer att lära sig spela är gitarr, piano, elgitarr, bas och trummor (förutom att sjunga såklart). Men det finns många andra musikinstrument som också spelas en hel del, som exempelvis blåsinstrument (saxofon, flöjt, etc.), violin, fiol, dragspel med flera. Vill man satsa på ett instrument så är det enklast att anmäla sig till en kurs. Idag finner man ett antal olika kurser för nybörjare som är anpassade efter eleven kunskap. När allt kommer omkring så behöver du en guide eller lärare för att för att lära dig hur du spelar ditt valda instrument.

Vissa väljer att skaffa sig en privatlärare medans andra föredrar att lära sig i grupp. Oavsett vad du väljer att göra så är det viktigt att man alltid kommer förberedd till tillfället och att man har med sig alla redskap som kan komma att behövas. Känner man sig osäker så kan det vara en god idé att ringa till läraren eller kontakta den person som är kursansvarig. Generellt så brukar vi tipsa om att ha med sig själva instrumentet (såklart), ett block och penna för att föra anteckningar, hörlurar och iphone laddare (eller rätt laddare till sin telefon) för att kunna lyssna på låten som skall spelas och vatten under passets gång.

Fördelar med att spela ett musikinstrument

Att lära sig att spela ett musikinstrument är en av de bästa sakerna en person kan göra. Några fördelar är med att spela ett instrument är:

  • Förbättrad självkänsla och minskad stress: Att utveckla en ny färdighet bidrar till vår känsla av självkritik samt till känslan av att man kan nå uppsatta mål. Studier påvisar också att de individer som har kontakt med musik tenderar till att vara mindre stressade. Att ha kontakt med musik lugnar och hjälper personen att slappna av, vilket gör att kroppen producerar serotonin.
  • Underlättar för socialt nätverk: Att kunna spela ett musikinstrument innebär att man kan socialisera på ett sätt där man bidrar med musik. Att träffa sina vänner och exempelvis kunna bjuda på en visa kommer garanterat att vara uppskattat. Det är också en chans att skapa nya vänner. Genom att kunna introducera andra in till musikens värld så kommer man också att träffa andra människor med samma intressen eller sådana individer som vill lära sig mer.
  • Förbättrar minnet och koordinationen: Det finns flera studier som påvisar att musikstudenter har ett mer utvecklat minne, då man använder hjärnans kapacitet på ett annat sätt än att endast lära sig via böcker. Att spela ett instrument leder till att man förbättrar hjärnans anslutningar. Att spela ett instrument är en komplex aktivitet, och denna typ av mental övning möjliggör fler kopplingar mellan neuronerna. Med hjälp av dina händer som du använder för att spela ett instrument blir din samordning som helhet bättre och din koordination utvecklas.
FÖRFATTARE | moa Comments | Kommentarer inaktiverade för Hur gör man för att börja spela ett musikinstrument och vilka fördelar finns det? DATUM | juni 21, 2019

Kategorier och taggar

lovebond-lite