Att lära sig spela ett instrument

Att lära sig spela ett instrument Image

Att lära sig spela ett instrument

Att kunna spela ett instrument är något som många drömmer om. Men ändå är det inte alltför många som kan det och det kan vara svårt att veta hur man ska börja. Här följer därför ett antal tips på hur du ska göra om du vill lära dig ett nytt instrument.

Varför spelar du?

För det första är det bra att ha klart för sig varför man vill lära sig det instrument man tänkt spela. Det finns ett antal bra anledningar till att lära sig spela något, förutom att det ger en fantastisk möjlighet att kunna imponera på sin omgivning. För det första kan musiken få vara ett sätt att uttrycka sig, att kunna få utlopp för sina känslor även när man själv inte kan sätta ord på dem. För det andra är det fruktansvärt roligt att spela när man väl kan det, och det kan verkligen vara något som ger både glädje och mening i livet.

Att starta upp

Hur gör man då för att komma igång? Ja först och främst behöver man ju tillgång till det instrument man ska spela. Och om man inte mot förmodan skulle fått sitt önskade instrument i födelsedags- eller doppresent kan det vara rätt dyrt. Men det finns ofta möjlighet att hyra eller låna det instrument man satsar på. Sedan kommer man till den viktigaste biten. Övningen. Att öva är inte bara och det finns faktiskt bra och dåliga sätt att öva på. Försök att söka upp grunderna för just ditt instrument och hur man bör öva i början. Att direkt sätta sig och försöka lära sig en alldeles för svår låt innan man kan grunderna är sällan särskilt effektivt.

Öva rätt

Låt övningen ta tid och stressa inte. Du lär dig mer genom att lära dig en låt ordentligt än tre halvbra. Öva i ett lugnt tempo och plocka ut och öva extra på delar du tycker är svåra. Men framför allt bör du öva varje dag. Om du bestämmer dig för att öva till exempel 10 eller 20 minuter om dagen kommer du snart förvånas över hur otroligt mycket man kan lära sig på så kort tid, bara man inte ger upp. Lägg övningen på en rimlig nivå från början. Att gå från att inte öva alls till att bestämma sig för att öva en eller två timmar om dagen kommer troligen att få dig att tappa motivationen och i slutändan ge upp.

Spela i grupp

En tredje sak som verkligen berikar lärandet av ett nytt instrument är att spela med andra. Hitta fler musikintresserade eller spela med till en musikvideo på Youtube. Det kommer att få dig att både hitta mer glädje och motivation för musiken eftersom det helt enkelt blir roligare än att spela själv, men det kommer också att utveckla din musikalitet enormt mycket.

Med hjälp av dessa tips och en del envishet kan du kanske äntligen lära dig spela på det där instrumentet du alltid varit intresserad av. Lycka till!

FÖRFATTARE | moa Comments | Kommentarer inaktiverade för Att lära sig spela ett instrument DATUM | januari 21, 2020

Kategorier och taggar

lovebond-lite