3 Stjärnor som spårade ur

3 Stjärnor som spårade ur Image

3 Stjärnor som spårade ur

Att vara kreativ på hög nivå, det vill säga den nivån där skapandet börjar generera miljoner i inkomster, innebär nog på många sätt att man lever ett väldigt pressat liv. Konstnärer, författare och musiker måste ständigt vara på tårna på jakt efter nästa stora grej. Inte minst som rockstjärna lever man ett liv med å ena sidan stora kreativa krav på att leverera nästa hit och å andra sidan ett liv fullt av frestelser i form av droger, sex och mängder av sömnlösa nätter. Inte konstigt då att musikbranschen fått en och annan känslig själ att tappa fotfästet, om än så bara för en period. Här följer en lista på 3 artister som tappade fotfästet.

  • 2. Syd Barrett – Barrett var Pink Floyds grundare och huvudsakliga låtskrivare på deras första album Piper at the Gates of Dawn. De blev populära som ett av psykedelians främsta band och debutalbumet betraktas ofta som ett av 1967 års bästa album. Den succé bandet uppnådde tärde dock hårt på Barretts psykiska välmående och han gled in i ett missbruk som bestod framförallt av drogen LSD. Han blev alltmer opålitlig och märklig och till slut var hans bandkamrater tvungna att sparka honom. Två soloalbum blev det innan han drog sig tillbaka helt från musiken. Han spenderade merparten av sitt liv med att ägna sig åt konst (som han regelbundet brände upp).
  • 3. Joe Meek – Meek var en av Storbritanniens mest innovativa musikproducenter som spelade in ett antal hits i vad som i princip var en hemstudio (definitivt en av de första). Instrumentalen Telstar är förmodligen den mest kända och släpptes i början av 60-talet. Meek var dock besatt av att ständigt ligga i framkant men fick i takt med att decenniet fortskred se sig tekniskt omsprungen av studios med större resurser än vad han hade – som till råga på allt använde sig av mångaav hans innovationer. Hans liv slutade med att han tog livet av sin hyresvärd för att därefter ta livet av sig själv.
  • 1. Brian Wilson – Wilson var den huvudsakliga låtskrivaren och producenten bakom Beach Boys största och bästa hits och plattor. Han var redan från början skör, uppväxt i en familj som dominerades av en pappa som trots musikaliska ambitioner aldrig riktigt lyckades på egen hand. Han förmådde vara en dynamisk och produktiv artist under 60-talets inledande år, med mängder av hits vars försäljningssiffror konkurrerade med the Beatles. Efter att ha spelat in, hans kanske största verk, Pet Sounds påbörjade han arbetet med den mycket ambitiösa uppföljaren som skulle heta Smile. Det kom dock att bli för mycket för honom och han hamnade tillslut i en depression och ett missbruk som han inte skulle komma ur förrän på 90-talet.
FÖRFATTARE | moa Comments | Kommentarer inaktiverade för 3 Stjärnor som spårade ur DATUM | juli 14, 2018

Kategorier och taggar

lovebond-lite