Queen och deras Bohemian Rhapsody

Queen och deras Bohemian Rhapsody Image

Queen och deras Bohemian Rhapsody

Det brittiska rockbandet Queen har satt sina historiska spår i många rockhjärtan och då framför allt via sin karismatiska sångare Freddie Mercury. De andra medlemmarna i bandet var Brian May på gitarr, Roger Taylor på trummor och de startade Queen 1970 och året efter anslöt sig John Deacon som spelade bas. Queen fick en framstående ställning och betydelse inom rocken på 70-talet och har sedan dess räknas som det mest framgångsrika och inflytelserika rockbandet i Storbritannien.

På bandets meritlista ligger det många låtar som har satt sina musikaliska spår hos människor världen över, exempelvis ”We are the Champions”, ”We Will Rock You”, ”Radio Ga Ga” och framför allt ”Bohemian Rhapsody”, bara för att nämna några av låtarna som har gjort att bandet har blivit så legendariska.

 

Freddie var en mycket duktig text- och låtskrivare, dessutom förknippas man honom med sin personliga utstrålning och den karaktäristiska röst, samt med hans scenkläder som ibland kunde se ut som halloween kläder eller liknande. Efter Mercurys död 1991 och att John Deacon hoppade av bandet har resterande bandmedlemmarna fortsatt spela i Queen och haft olika gästartister. Bland några av gästartisterna som har framträtt med Queen har varit Elton John, Foo Fighters och Robbie Williams.

 

Bohemian Rhapsody

Bohemian Rhapsody är inte som alla andra rocklåtar och det beror på att Freddie skrev den helt utan en refräng, utan den har tre olika huvuddelar istället. Låtens delar består av en ballad-del som mynnar ut med ett underbart gitarrsolo. Därefter kommer opera-delen och låten avslutas sedan med en hårdrocks-del. Låten Bohemina Rhapsody gavs ut av Queen 1975 och var på den tiden den dyraste singel som någonsin hade släpps. Låten räknas till en av de mest komplexa genom hela populärmusikhistorian.

När låten skulle spelas in tog det drygt tre veckor innan allt var inspelat och det finns upp till 180 olika pålägg på vissa delar på den. På 1970-talet fanns inte den teknik som finns i dagsläget utan man hade bara 24-kanaler och med analoga band. Därför var de tvungna att göra så kallade ”overdubs” som innebär att man spelar in rösten ett visst antal gånger (om och om igen), som de tre fick göra ett flertal gånger.

Sedan exporterades detta till särskilda sub-mixar och därefter skars det åttonde generationens band upp delar, för att sedan mixa ihop dem så att allt hamnade rätt på bandet. Allt det arbetet som låg bakom för den färdiga och slutgiltiga Bohemian Rhapsody resulterade att låten hamnade på topplistor världen över.

Låten är allt som allt fem minuter och 55 sekunder lång och många kritiker ansåg att den vara alldeles för lång och inte skulle bli någon hit. Queen brydde sig inte om vad dessa kritiker sa utan släppte låten i helhet och Bohemian Rhapsody blev verkligen en hit. Inom kort hamnade låten på singellistan i Storbritannien och höll sig på första plats i nio veckor. Låten hamnade återigen på första plats på den brittiska singellistan efter Freddies död, vilket har aldrig hänt förr med någon annan låt som var av samma version. Vilket är verkligen imponerande!

FÖRFATTARE | moa Comments | Kommentarer inaktiverade för Queen och deras Bohemian Rhapsody DATUM | augusti 2, 2018

Kategorier och taggar

lovebond-lite