När Dennis Hopper träffade Bob Dylan

När Dennis Hopper träffade Bob Dylan Image

När Dennis Hopper träffade Bob Dylan

Dennis Hopper är för en yngre publik kanske mest känd som en skådespelare som ofta spelade skruvade och onda roller i en mängd filmer. Han var antagonisten i Waterworld, brutal brottsling i Blue Velvet och skurk i Speed. Men hans största insats för filmhistorien gjorde han väldigt tidigt i sin karriär då han tillsammans med Peter Fonda både regisserade och spelade en av huvudrollerna i Easy Rider. En film som filmades med på mycket låg budget men kom att spela in miljontals dollar vilket i princip över en natt förändrade villkoren för all film som skulle komma att göras därefter.

När det handlade om att knåpa ihop soundtracket till filmen så dök snabbt idén upp om att fråga Bob Dylan om han ville delta med någon låt. Hoppers idé var att använda sig av Dylans It’s Alright Ma (I’m Only Bleeding) som låt då filmens eftertexter spelades upp, men fick nej från Dylan själv då han inte längre tyckte om sin gamla låt. Slutet på Easy Rider tyckte han inte heller om, han fann det deprimerande. Som Hopper berättar saken satt han med Dylan och diskuterade det här fram och tillbaka när han plötsligt tog fram en penna och papper och började skriva en textrad: ”the river flows, it flows to the sea…”. Två fraser, som han gav till Hopper med orden: ”Ge det här till McGuinn, han vet vad han ska göra med det”. Roger McGuinn var sångare i the Byrds, kända för att vara ett av de band som fick allra flest hits genom att tolka Dylan-låtar. Sagt och gjort. Hopper levererade lappen till McGuinn som förvaltade textraderna genom att skriva den vackra låten ”Ballad of Easy Rider” som väl är att anse som den mest kända låten från filmens soundtrack.

Ibland krävs det inte mer än ett frö för att få till någonting vackert. Kanske hade McGuinn genom alla Dylan-tolkningar lyckats förvärva ett femte sinne när det gällde att uttolka vad Dylan tänkte sig. Om Dylan var nöjd med vad McGuinn åstadkom förtäljer inte historien, men med tanke på att låten är så bra som den är så finns det inga större skäl att tveka på det. Klart är att Easy Rider har kommit att få status som klassiker, det är delvis dess soundtracks förtjänst.

FÖRFATTARE | moa Comments | Kommentarer inaktiverade för När Dennis Hopper träffade Bob Dylan DATUM | juni 23, 2018

Kategorier och taggar

lovebond-lite