Kommer albumet tillbaka?

    Hem  /  Album  /  Kommer albumet tillbaka?

Kommer albumet tillbaka? Image

Kommer albumet tillbaka?

Musikalbumet, eller LP:n som det kallades, hade sin topp som konstnärlig musikalisk enhet under 70-80-talen. Det var då artister som Led Zeppelin, Michael Jackson, Madonna, Fleetwood Mac, U2 med flera sålde de där tiotals miljonerna album. Efter att hemdatorn tog plats i varje hem och Internet blev allt vanligare sjönk också försäljningen av musik. De flesta som är över 30 kommer ihåg lanseringen av Napster (en delningstjänst för musik) som en vattendelare som slutligen satte punkt för den epok då storstjärnorna dominerade världen. Att spela in ett album för att sen spendera ett år eller två med att marknadsföra det var den modell som tidigare drev större delen av musikbranschen, stora turnéer var mer eller mindre en fortsättning på marknadsföringen som syftade till att sälja skivor. Det har ofta sagts att slutet av eran då skivor verkligen sålde åter fört oss till en tid då artister måste turnera för att tjäna pengar – vilket gör att albumet idag är ett sätt att locka konsertbesökare snarare än tvärtom, som det var tidigare.

I och med populariteten av streamingplattformar har vi också under en tid sett ett minskande intresse för albumet till förmån för enskilda låtar. Formatet i de flesta streamingtjänsterna inbjuder till att så att säga plocka russinen ur kakan snarare än att lyssna på en platta från början till slut. Men det påminner i vissa avseenden om hur populärmusik konsumerades innan albumets storhetstid, det vill säga på 1950- och 60-talen. De erorna dominerades av singlar, det vill säga enskilda låtar. Och om historien upprepar sig så står vi kanske inför en tid då albumet kommer att åtnjuta en ny storhetsti.

Kendrick Lamar och Beyoncé är exempel på två artister som under de senaste två-tre åren släppt album som fungerar som helgjutna artistiska uttryck. Och de är tveklöst två av de idag aktiva artisterna som utövar störst inflytande över både lyssnare och musikerna som kommer efter dem, vilket kanske ger en hint om vart musiken kommer att ta vägen under kommande decennium.

Albumet kommer säkerligen inte att komma tillbaka som fysisk vara. Vinylskivor säljer visserligen allt bättre, men det handlar trots allt om en ganska smal konsumtionsgrupp som på många sätt inte hör till mittfåran. Som konstnärligt uttryck finns dock alla skäl att tro att det som estetiskt uttryck kommer att återkomma. Historien tycks trots allt i vissa avseenden gå i cykler, inte minst när det gäller vilken form av konstnärliga uttryck människor dras till.

FÖRFATTARE | moa Comments | Kommentarer inaktiverade för Kommer albumet tillbaka? DATUM | oktober 4, 2018

Kategorier och taggar

In Album

lovebond-lite