Kan alla lära sig sjunga?

Kan alla lära sig sjunga? Image

Kan alla lära sig sjunga?

En bra sångröst ses ofta som något som endast ett fåtal har blivit välsignade med. Stora, kända sångare som Freddie Mercury, Whitney Houston och Elvis Presley anses alla ha varit naturliga talanger som inte behövde jobba särskilt hårt för att nå superstjärnestatus, tack vare att de fötts med gyllene stämband. Men är det verkligen sant att inte vem som helst kan lära sig sjunga bra?

Alla som kan tala har också samma grundläggande förutsättningar för att kunna sjunga, eftersom de flesta människors anatomi, de muskler vi använder för att producera sång, ser ungefär likadana ut. De flesta av oss har sedan barnsben en inneboende musikalitet som gör att vi åtminstone i någon utsträckning kan hålla en rytm och skilja olika toner från varandra. Antalet genuint tondöva människor är väldigt litet. Om man bara tycker om att lyssna på musik har man goda förutsättningar för att kunna sjunga då lyssnandet i sig stärker ens naturliga gehör.

Visst har vissa människor mer “talang” än andra, men det är inte talangen i sig som gör någon bra på att sjunga, det är hur man tar till vara på den som är mest avgörande. Någon som är passionerad och driven att utveckla sin talang är oftast den som lyckas bäst. Att lära sig sjunga är precis som att lära sig att spela vilket instrument som helst, det kräver tid, tålamod och motivation. Att lära sig använda sin röst för att skapa vacker sång är som att lära fingrarna hur de ska röra sig över strängarna på en gitarr. Man måste träna på att andas rätt, att använda magstöd, och, kanske viktigast av allt, man måste lära sig att tro på sig själv.

Även om inte alla kan låta som Freddie Mercury eller Elvis så har vi alla unika sångröster, precis som vi har unika talröster, och en viss typ av sångröst kan passa bättre för en slags musikstil än en annan. Vad som är en “bra” sångröst är högst subjektivt. Vissa älskar röster som Bob Dylans eller Håkan Hellströms medan andra hellre skulle lyssna på naglar som dras över en griffeltavla. Även om man inte kan nå alla höga toner i sina favoritlåtar så bör man ändå försöka lära sig att uppskatta det som gör ens egen röst unik.

Det bästa man kan göra om man vill utveckla sin sångröst är att ta sånglektioner. En sångcoach kan hjälpa en att ta fram ens unika styrkor och hitta ett eget uttryck. Att ta sånglektioner kan förstås vara ganska dyrt, men för den som vill nå sin fulla potential som sångare finns det inga genvägar. Om man har ont om pengar kan det vara värt att låna 100000 kronor för att investera i sånglektioner. Ett intresse som stimulerar ens musikalitet och ger tillfälle att utveckla ens färdigheter är väl värt att lägga pengar på.

FÖRFATTARE | moa Comments | Kommentarer inaktiverade för Kan alla lära sig sjunga? DATUM | maj 3, 2019

Kategorier och taggar

lovebond-lite