Håkan Hellströms nya skiva Illusioner

    Hem  /  Album  /  Håkan Hellströms nya skiva Illusioner

Håkan Hellströms nya skiva Illusioner Image

Håkan Hellströms nya skiva Illusioner

Håkan Hellström är tillbaka med ännu ett nytt album. I Mitten av december slog skivan Illusioner ner i det svenska musiklandskapet. Jag har lyssnat på skivan och berättar nu om den och om min relation till Håkan.

Håkan Hellström har vid det här laget en gedigen meritlista och har varit med i 18 år sedan debutalbumet Känn ingen sorg för mig Göteborg som släpptes redan år 2000. På den tiden var Håkan Hellström en rätt pojkaktig ung man på 25 år.

Numera är han betydligt äldre men han har under alla år behållit sin image som lite naiv och väldigt emotionell. Det hör man även på den nya skivan Illusioner, där varje spår sjungs, förvisso en aning falskt, men även med typisk Håkan-inlevelse och Håkan Hellströms känsla för precis varje ord som han sjunger. Han menar allting, får man som lyssnare en känsla av, även om vissa saker som han sjunger om kanske är ren fiktion och försök att slå an en känslosträng.

Den nya skivan Illusioner innehåller ett antal olika spår, tio stycken närmare bestämt och varje spår kan nog karaktäriseras som en ballad.

Det passar mig utmärkt. Några av mina finaste stunder med Håkan Hellström är just med ballader. Förutom Nu kan du få mig så lätt lyssnade jag även väldigt mycket på spår som Magiskt men tragiskt och Dimmiga dar från Håkan Hellströms första skiva, för att sedan på den andra skivan föredra Den fulaste flickan i världen, en oerhört fin låt, samtidigt som alla andra gick igång på hela sambagrejen och karnevalstämningen som präglade den andra skivan Det är så jag säger det. Debutsingeln handlade till exempel om Andralånggatanflickorna och promenader i Göteborg. Den svåra andra skivan var kanske inte riktigt lika vass som den första, men den var även den en skiva som jag gillade skarpt. .

Men en av mina andra favoritballader med Håkan Hellström är Gårdahus kvarnar och skit, från den tredje skivan med Håkan, Ett kolikbarns bekännelser. Gårdahus kvarnar och skit är nog en av mina absoluta favoritlåtar med Håkan Hellström, alla kategorier.

Håkan är väl inte direkt en sell out även om han på senare år fått lite kritik för sina superstora gigs på Nya Ullevi, men andra artister som till exempel Beyonce Knowles eller Christina Aguilera är betydligt mer kommersiella. Det finns till exempel en officiell Beyoncé parfym som man kan köpa och Aguilera har varit domare i den amerikanska versionen av the Voice. Det känns svårt att tänka sig att Håkan skulle ställa upp på något liknande.

På Illusioner håller han stilen och sjunger med samma indiecreddiga och falska röst som endast Håkan kan. På spåret Vänta tills våren radar han dessutom upp textrader som utgör en ganska förvirrande lyrik jämfört med de tidigare låtarna. Vad menar karln? Nåja, kanske är budskapen inte lika direkta, men Håkans värme och inlevelse går fortfarande rakt in i musikörat. När han sjunger att i Stockholm rimmar framgång på att göra ner någon är det svårt att inte tänka att han kanske har rätt. Stockholm blir kanske aldrig hans hem.

FÖRFATTARE | moa Comments | Kommentarer inaktiverade för Håkan Hellströms nya skiva Illusioner DATUM | december 31, 2018

Kategorier och taggar

In Album

lovebond-lite